Sinopsis Drama Melarik Awan TV3

ASSALAMUALAIKUM :)


http://www.linieynor.com/2014/09/sinopsis-drama-melarik-awan-tv3.html


Sinopsis Drama Melarik Awan TV3 | Kehidupan ini tidak menjanjikan kebahagiaan semata. Kadang kala manusia diasak dengan pelbagai dugaan dan ujian. Begitulah yang terpaksa dihadapi oleh Fatihah, gadis kampung yang diuji dengan pelbagai ujian dalam drama bersiri terbaru slot Azalea di TV3. Melarik Awan dijayakan oleh barisan pelakon baru yang sedang meningkat naik iaitu Dayana Roza, Aizat Hassan, Shiqin Kamal, Ammar Titan dan turut dibantu oleh Anne Abdullah, Sheila Mambo dan Zulkifli Ismail.

Kehidupan Fatihah (Dayana Roza) mula diuji dengan kehilangan ibu yang disayangi kerana penyakit barah payudara yang dihidapinya. Kerana tidak mahu bapanya, Harun (Mubarak Majid) tinggal sendirian Fatihah melupakan impiannya untuk menyambung pelajaran.
Dia juga tidak mahu Harun merasa terbeban. Setelah kematian Rabiah, Harun sering sahaja didekati oleh Zaiton (Anne Abdullah). Entah kenapa Harun terlalu mudah menerima kehadiran Zaiton walaupun pada mulanya Harun telah berjanji kepada Fatihah tidak sekali-kali akan menduakan arwah ibunya.

Pada mulanya Fatihah amat sukar menerima kenyataan bahawa dia akan menerima seorang ibu tiri dan akan menjadi kakak tiri kepada Areya (Shiqin Kamal). Areya sering sahaja bersikap jahat terhadap Fatihah. Tanpa pengetahuan Fatihah dan Harun sebenarnya Zaiton telah lama menaruh hati terhadap Harun tetapi Rabiah terlebih dahulu telah merebut hati Harun. Semenjak itu Zaiton bertekad untuk mendapatkan Harun dengan apa cara sekalipun termasuklah menggunakan bomoh.

Fatihah sekali lagi diuji selepas perkahwinan Harun dan Zaiton apabila Harun mengalami kemalangan yang mengakibatkan lumpuh dan tidak lama kemudian meninggal dunia. Akhirnya Zaiton telah menunjukkan belangnya apabila dia mengusir Fatihah dari rumah dan menjualnya kepada Rayyan (Aizat Hassan), anak orang kaya yang ingin membeli tanah milik Harun. Pada mulanya Fatihah tidak mahu tetapi Zaiton tetap menghalaunya untuk membolot harta peninggalan arwah suaminya. Zaiton juga turut melemparkan pelbagai fitnah terhadap Fatihah sehingga Rayyan amat benci dan memberi layanan buruk kepada Fatihah. Hanya ibu bapa dan adik Rayyan, Haziq (Ammar Titan) yang melayan Fatihah dengan baik.

Apakah yang akan terjadi kepada Fatihah yang dipaksa menjadi orang gaji di rumah Rayyan, lelaki yang tidak pernah dikenalinya? Jangan lupa untuk mengikuti kesudahan drama 20 episod terbitan Wiranusa Corporation Sdn. Bhd. yang diarahkan oleh Along Kamaludin serta skrip oleh Jaya Satria dan Faridah Arifin ini menerusi slot Azalea bermula 9 September, setiap hari Isnin hingga Khamis, jam 4 petang.
Previous
Next Post »