Thursday, 3 April 2014

Tutorial : Cara Dapatkan Code Verify Alexa

ASSALAMUALAIKUM :)

Tutorial : Cara Dapatkan Code Verify Alexa | Rasanya dah lama LN tak buat entri tutorial kan? Hari ni rajin pulak nak buat. Kali ni LN nak tunjukkan kat korang cara untuk dapatkan code/ID verify Alexa rank untuk dipasang dalam edit html.

Tujuan code/ID verify Alexa ini dipasang adalah untuk memudahkan alexa memantau websites ataupun blog korang serta mudah untuk kemas kini status rank blog korang yang terkini.

Tanpa membuang masa jom baca, lihat dan fahami tutorial ini betul-betul :)
1. Masukkan emel untuk daftar ataupun kalau nak lebih mudah terus log in with facebook.
2. Klik register.
code verify alexa

 Selepas itu, akan muncul paparan seperti ini.

code verify alexa

 3. Korang buka emel yang korang daftar tu. Akan sampai emel daripada Alexa dan klik link yang diberi dan paparan seperti di bawah akan keluar.
code verify alexa

4. Masukkan kata laluan korang.
5. Klik submit password.
code verify alexa

6. Klik dashboard. Seterusnya akan muncul paparan seperti di bawah.
code verify alexa

7. Klik add it now.
code verify alexa

8. Klik sign up seperti dalam kotak merah di atas. Akan muncul paparan seperti di bawah.

code verify alexa

9. Masukkan url blog/websites korang dan klik continue.
code verify alexa

10. Ada dua pilihan. LN pilih pilihan yang kedua. Dalam kotak merah seperti di atas itulah contoh ID pengesahan alexa.

Selesai untuk dapatkan alexa verification ID. Tutorial seterusnya LN akan buat cara untuk pasang ID alexa ini. Kalau yang dah tahu nak buat macam mana teruskan. Kalau yang tak tahu nantikan tutorial LN ok :) > KLIK <







1 comment:

Ahmad Zu Mal Md Rayi said...

Terima kasih yer LN kerana kongsikan sesuatu yg berguna :)