Tutorial:AutoTweet Guna IFTTT


First of all,thanks to Muaz Faris sebab membenarkan Liniey berkongsi tutorialnya di blog ni..So kepada pengguna twitter bolehlah mencuba tutorial ini :)

Hasilnya akan jadi lebih kurang camni la apabila ada orang follow twitter korang :D

tutorial blog
                                                  
 
 Jom ikut step dibawah :

1. Daftar di IFTT terlebih dahulu dengan masuk ke web http://ifttt.com
>>Join & create account

ifttt+1 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

2. Pergi ke ruangan dashboard dan tekan “Create a task
ifttt+2 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

3. Klik pada perkataan “THIS
ifttt+3 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

4. Pada bahagian “Choose Trigger Channel”, cari logo Twitter dan klik padanya.
ifttt+4 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

5. Pada bahagian twitter “Choose a trigger”, pilih New Follower seperti dalam gambar di bawah.
ifttt+5 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

6. Teken “Create Trigger
ifttt+6 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

7. Kemudian akan keluar camni, just pilih “THAT“. Lepas tu buat sama cam step 4.
ifttt+7 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

8. Pada bahagian “Choose an action”, pilih “Post a new tweet
ifttt+8 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

9. Isi la apa-apa ayat yang superb bagi followers korang rasa terharu, lepas tu.. “Create Action
ifttt+9 
[Tutorial] Jom auto tweet guna Ifttt

10. Yang terakhir.. tekan cepat-cepat “Create Task” dan korang dah berjaya buat auto tweet sendiri. Tahniah! Yang # hashtag tu, tak perlu pun tak pe..


Dah siappp!!! Senang jer kan?So tunggu apa lagi..Pengguna twitter tu cepat-cepat la cuba tutorial ni!!Nanti bila ada orang follow twitter korang akan keluar la tweet camtu :D.Kalau rasa nak jenguk kelebihan lain IFTTT ni pun boleh.. tengok kat Recipes tu. Macam-macam lagi benda boleh buat dengan ifttt.com ni seperti youtube, dropbox, evernote dan pelbagai lagi..
 
Sambil-sambil tu bolehlah follow twitter Liniey ea >> @IamLiniey dan twitter Muaz Faris >> @MuazFaris ..Thanks again Muaz :)


Previous
Next Post »

10 reader dah komen

Write reader dah komen
Liniey Nor
AUTHOR
Thursday, June 14, 2012 delete

erkk..apa yg x paham?? :|

Reply
avatar
erleena
AUTHOR
Thursday, June 14, 2012 delete

wah auto tweet pon ade,hebatt , thanks for the tuto :D

Reply
avatar
\\azmira//
AUTHOR
Friday, June 15, 2012 delete

nak try la tuto nih :D

Reply
avatar
Riswin Zahari
AUTHOR
Friday, June 15, 2012 delete

NIce info..

Tp x guna twitter.. ^_^

Reply
avatar
Liniey Nor
AUTHOR
Friday, June 15, 2012 delete

erleena:welcome:)
azmira:cuba jgn x cuba naa :)
riswin:alaaa..wat la :(
azira:thanks :)

Reply
avatar
zana
AUTHOR
Saturday, June 16, 2012 delete

nice info..makna kalau kita share link kt twtter zanahassan-zana.blogspot.com..dia akan kuar lain kan???

Reply
avatar