Tutorial Cara Buat Twitter Widget


Assalamualaikum..

Kali ni Liniey nak ajar korang cara buat twitter widget untuk diletakkan ke dalam blog..Mungkin ada yang dah tahu..tapi mungkin juga ada yang tak tahu kan..So,yang dah tahu tu diam-diam sudah la yerr.. :)

1.Korang sign in dulu twitter korang tu..

2.Tengok kat sidebar twitter tu..Yang bahagian bawah sekali tu..Korang klik resources..

tutorial blog

3.Ia akan keluar camni..Pastu korang klik kat tempat Liniey petakkan tu..

tutorial blog
 4.Pilih my website yer..not facebook!!Pastu klik profile widget..(Klik gambar untuk nampak dengan lebih jelas)

tutorial blog

5.Ia akan keluar lebih kurang camni la..Pastu korang setting la yer dibahagian Setting,Preferences,Appearance dan Dimensions..

tutorial blog

6.Lepas dah berpuas hati dengan segala setting korang tu tu korang boleh test setting dulu untuk preview twitter widget..Lepas tu baru klik Finish & Grab Code..

7.Pastu ada kuar code kan..
tutorial blog
Korang copy code yang diberi tu..Pergi kat Design ======<> Layout =======<> Add a Gadget pastu paste code yg korang copy tu ke dalam ====<>Html/Javascript.Then save.
 SELAMAT MENCUBA :)

 P/s:Kalau sudi jom follow Liniey kat twitter ===<>SiNi  :)
Previous
Next Post »

7 reader dah komen

Write reader dah komen
Ardini Izzati
AUTHOR
Sunday, April 08, 2012 delete

Nice tuto tapi kite takde twitter. Hihi. Tak pandai gune. Sob sob sob :'/

Reply
avatar
Nabeel Fikree
AUTHOR
Sunday, April 08, 2012 delete

Thanks yerpp . haha . Memang lama dah berhajat nak buat ceginih . Thanks once again . hehe

Reply
avatar
Liniey Nor
AUTHOR
Monday, April 09, 2012 delete

@Ardini:ala buat jer dulu..lama2 pndai laa :)
@nabeel:welcome :)
@man:welcome :)

Reply
avatar
aimi shahira
AUTHOR
Wednesday, August 15, 2012 delete

TAK JADI . eh bukan tak jadi . tapiiii , takde pun bendalah widget tu linotttt

Reply
avatar