Sunday, 18 March 2012

5 Tips Mudah Mengatasi Perut Buncit

Assalamualaikum :)

                                                   Credit to Incik Google      

Masalah perut buncit boleh diatasi sekiranya kita mengamalkan beberapa langkah mudah seperti di bawah. Tidah kiralah lelaki mahupun wanita pasti tidak mahu masalah ini berterusan. Di sini dikongsikan 5 tips mudah untuk kita semua amalkan:

  1. Senaman Sit Up - Amalkan setiap hari samada di waktu pagi @ petang sekerap yang mungkin setiap hari
  2. Banyakkan minum air kosong. Cuba elakkan dari meminum air manis terutamanya air berkarbonat yang mempunyai kandungan gula yang banyak. Sebaik saja bangun dari tidur amalkan meminum segelas air kosong.
  3. Elakkan minum sambil makan. Sebolehnya habiskan makan dahulu baru minum air.
  4. Elakkan mandi selepas makan. Pastikan anda mandi dahulu sebelum makan.
  5. Kunyah makanan secara perlahan-lahan & sehingga lumat sebelum menelan untuk memastikan proses percernaan berlaku dengan baik. 

Credit to ===<> SINI

10 comments:

KertasWarnaMerah said...

perut muncit!!!! adakah lini seorang yang perut nye muncit? apakah..apakah..hehe.
makan ikut sunnah, pasti x muncit..hehe

Cik PiJa FiEyZa said...

0o..ley amal kn niey,..hehhehe

~ miSs rAkinAh ~ said...

nice info..by the way suke lagu nie..najwa - kosong *follow u dear http://missopansantun.blogspot.com/

Eera Shera said...

nice sharing..thx :)

Liniey Nor said...

@merah:cehhhh...i jaga pemakanan tauuu...yeahhh!btul tu merah!!
@cikpija:haha
@miss rakinah:thanks yaww :)
@Eera:welcome dear :)

@ deqla manjew said...

alamakkkk.... kak deq perot muncit ni...so kena amalkan la eh ? haha...

Nath said...

been practicing but still got beer belly :S

armouris said...

terjumpa info ni, juga tentang perut buncit… sharing is caring :) - Perut Buncit Tanda Awal Penyakit

norsyuhada binti johan said...

perut ite mucit...tq for the tips ohsemm ni taw.hehehe

syaidatul syahirah said...

nice tips ! hahha perut pun dah buncit je sekarang ni T.T kena buat nii